Buanda in Suriname

Buanda is een groepje kleine ondernemers in Saamaka dat incidenteel samenwerkt. Een formele organisatie is wel opgezet maar in de praktijk heeft ieder zijn eigen bedrijf en eigen idealen, en waar samenwerking in het voordeel van alle betrokkenen is, wordt er samen gewerkt.

Centraal in Buanda is de werkplaats van Menno Marrenga, waar oude productiemachines voor hout en metaal worden gereviseerd en doorverkocht aan startende of groeiende ondernemers. Menno levert vooral technische nazorg. Kennisoverdracht over materialen en bedrijfsvoering vindt niet of nauwelijks plaats; de leden van Buanda wonen in het oerwoud en weten alles van hout. Saamaka is een tribale samenleving waar geldeconomie nauwelijks is doorgedrongen, geen buitenstaander heeft daar meer verstand van dan degenen die in die samenleving zijn opgegroeid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>