Toerisme

Buanda heeft tussen 1997 en 2006 gewerkt aan het ontsluiten van Saamaka voor rugzaktoeristen. Buanda heeft een aantal initiatieven van lokale bewoners om kleinschalige toeristenkampjes op te zetten ondersteund. Het werk bestond uit informatie geven, reclame maken, brochures samen stellen en contacten leggen tussen individuele reizigers en lokale kamphouders.

Inmiddels zijn de toeristenstromen op gang gekomen, zijn er goede reisgidsen voor deze doelgroep (Buitenkansjes, Caribbean MediaGroup met doorlinkjes) en is er telefoon. Het werk van Buanda is daarom niet meer nodig, het doel is bereikt, en Buanda is gestopt met deze activiteit. De toeristenkampen van het eerste uur bestaan nog steeds, sommige zijn uitgegroeid tot zeer grote en professioneel draaiende organisaties. Toeristen komen daar nog steeds met veel plezier.

Kampjes

Langs de Boven-Surinamerivier bestaat de mogelijkheid om te overnachten. Elk van deze zogenoemde kampjes wordt geleid door een hoofdman. Hij is er verantwoordelijk voor dat uw verblijf zo aangenaam mogelijk is.

Elk kampje is te bereiken over water vanaf Atjoni. Deze laatste plaats ligt aan het einde van de weg die loopt van Paramaribo naar de Surinamerivier ten zuiden van het Brokopondomeer. Het vervoer over de weg geschiedt met busjes die u vindt aan de Saramaccastraat in Paramaribo. Vanaf Atjoni gaat het vervoer verder stroomopwaarts per korjaal. Het varen over de Surinamerivier met zijn stroomversnellingen en laag en hoog water, leren de Saamakaaners van jongsaf aan. Ze zijn er dan ook zeer behendig in: zeker bij laag water komt de stuurmanskunst van de schipper en zijn kulaman het beste tot zijn recht (zie onze publicatie: Rapids in the Suriname River) .

De vervoerskosten vanaf Atjoni zijn afhankelijk van het seizoen – hoog of laag water – en of de rivier stroomopwaarts of stroomafwaarts wordt bevaren. De prijs van de brandstof – die ook over de rivier vervoerd moet worden – is ook zeer bepalend.

Op de meeste plaatsen kunt u kiezen tussen het huren van een typische Saamakaaanse hut waarin u een bed heeft en een overdekte plaats waar u uw hangmat op kunt hangen. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om eten en drinken te bestellen. U eet dan mee met wat het land en de rivier te bieden hebben.

Bekijk eens rustig de verschillende locaties langs de rivier. Ze zijn aan de rechterkant gerangschikt naar afstand vanaf Atjoni in kilometers stroomopwaarts dan wel stroomafwaarts.

Kwaikwai
Menimi
Hotel Botopassie
Apiapaati

Verder kunt u hier tips vinden.